Egy átlag, 80-120m2 lakásban összesen kb. 12L vízgőz szabadul fel 1 nap alatt! Amennyiben korszerű szigeteléssel rendelkezünk és a szellőzés nincs rendesen megoldva, úgy a levegő páratartalma megnő, dohos szagot és gombásodást okozva. A főzés, zuhanyzás, mosás, sőt még a növények is párát termelnek. Az ősz és a fűtésszezon beköszöntével kevesebbet van nyitva az ablak, így a keletkezett nedvesség nem tud megfelelően távozni a helyiségekből. A belül képződött felesleget felveszik a falak, így szép lassan elindítva a foltosodás, illetve a gombásodás folyamatát.

Tünetek

Párásodó ablakok:

Fűtés mellett az ablakok nyilvánvalóan csukott állapotban vannak. Megfelelő szellőzés hiányában megnő a páratartalom, majd mikor a levegő nem képes több „csapadékot” felvenni, tehát gyakorlatilag telített lesz, úgy az ablakokon párafoltok, vízcseppek jelennek meg (páralecsapódás).

 

Penészfoltok a falon, mennyezeten:

A falak az ablakokkal ellenétben, egy ideig képesek felszívni a párát. Egy idő után azonban sárgás – feketés foltok jelennek meg, mely egyértelmű jele annak, hogy túl magas a páratartalom!

 

Dohszag:

Túl magas páratartalom esetén rövid időn belül büdös, kellemetlen dohszag kezd keringeni

 

Nedves burkolatok:

A laminált padlók, régi parketták egy idő felpúposodnak, szétválnak. Intő jel a magas páratartalomra vonatkozóan!

 

Nedves pince:

A pincék hűvösségük és a talajvíz miatt egész évben veszélyeztetettnek számítanak, de tavasszal és nyáron, mikor a kinti, extra magas páratartalmú levegő bejut a pincébe, akkor a benne lévő víz kicsapódik a falakra ezzel okozva foltosodást, dohszagot és penészt.

 

Asztma, allergia

A megnövekedett páratartalom a vírusok melegágya! A spórákkal telített levegő belégzése nagy eséllyel asztmát, illetve allergiás tüneteket vált ki.

 

Fülledtség:

Magas páratartalom esetén sokkal jobban izzadunk, mivel a levegő nem képes felvenni a testünk által leadott vizet. Az ásványi só és víz ragadóssá teszi bőrünket, kellemetlen közérzetet okozva.

 

A megoldás

Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy lakásunk/házunk szigetelése jó és nincs megfelelő szellőztető rendszer beépítve, úgy érdemes megelőzni a bajt és minél hamarabb beszerezni egy páramentesítő készüléket! Így később nem kell majd újrafesteni a falakat, nem kell javíttatni a felpúposodott parkettát és a dohos szagtól, gombától se kell tartani!

Egy jó minőségű páramentesítő készülék nem szárítja túl a levegőt, tehát 40-55% között képes tartani a páratartalmat úgy, hogy közben a kondenzáló felületüknek köszönhetően a por és pollen nagy része se jut a levegőbe.