Gyakori kérdések

Mi az a Split klíma?

A split, vagyis osztott rendszerű klímaberendezés 2 részből áll, a kültéri és beltéri egységből, amelyeket a hűtőközeget szállító csővezetékpár köti össze. A jelenleg gyártott komfort klímaberendezések mindegyike hőszivattyús kialakítású, azaz a beltéri egység hűtési üzemmódba kapcsolva a helység levegőjét lehűti, míg fűtési üzemmódban felfűti. Hűtési üzemmódban a beltéri egységben cseppvíz keletkezik, amelynek elvezetéséről gondoskodni kell. Fűtési üzemmódban a kültéri készüléken történik vízkiválás, tehát a kültéri egység elhelyezésénél erre is gondolni kell. Minden berendezéshez elektromos csatlakozásra van szükség.

Hova tegyem a kültéri egységet?

A kültéri egységet, mint ahogyan azt a neve is jelzi, a kültérben kell elhelyezni, úgy hogy a megfelelő légáramlás a készülék körül biztosítva legyen és a berendezés a hóhatár fölé kerüljön. A berendezések gyártói az egyes készülékeknél megadják a kültéri és beltéri készülékek között megengedett legnagyobb távolságot és szintkülönbséget, amely általában maximum 10 méter nyomvonalhossz, és maximum 3 méter szintkülönbség. Amennyiben ennél nagyobb távolsággal kell számolni, akkor a berendezés forgalmazójával kell egyeztetni. Amennyiben a berendezéssel fűteni is szeretnénk, akkor gondolni kell arra is, hogy a készülék alatt télen jégképződés lehet.

Hol helyezzem el a beltéri egységet?

A beltéri egység nyáron hideg, télen pedig meleg levegőt fúj be a helységbe. Az elhelyezésnél gondolni kell arra, hogy a tartózkodási zónába lehetőség szerint ne közvetlenül fújjuk be a kezelt levegőt, mert ez kellemetlen huzatérzetet okozhat.

Mi az az oldalfali klímaberendezés?

Az oldalfali klímaberendezés a lakossági klímák között a legelterjedtebb megoldás. A készülék beltéri egységét a függőleges oldalfalon kell elhelyezni, lehetőleg minél magasabban (ésszerű határokon belül).

1 kültéri egységhez csak 1 beltéri egységet csatlakoztathatok?

A mono split klímaberendezés 1 kültéri és 1 beltéri egységből áll. Léteznek azonban MULTI rendszerek, melyek több beltéri egység csatlakoztatását is lehetővé teszik egy kültéri készülékhez.

Milyen teljesítményű klímaberendezést válasszak?

A megfelelő teljesítmény kiválasztása több tényezőtől is függ:

  • helyiség mérete
  • helyiség fekvése (É-D K-NY)
  • helyiség belmagassága
  • szigetelés
  • belső hőterhelés

Általánosságban alkalmazható ökölszabály az, hogy 10 m2-enként 1 kW hűtőteljesítmény szükséges, de szélsőséges esetekben jobb szakemberhez fordulni.

Hogyan válasszak klímaberendezést?

Csak megbízható, biztos gyártói háttérrel rendelkező szakcégtől rendeljünk klímaberendezést, ahol a hosszú távú alkatrész utánpótlás is biztosított. Szerencsés, ha a gépszállítást és a szerelést azonos vállalkozás végzi, mert így egy esetleges garanciális meghibásodásnál egyértelmű a felelős személye. A berendezések áraiban nagy eltéréseket tapasztalhatunk, amelyeket a különböző energiahatékonyság, jótállás hossza, berendezés presztízse, esztétikuma, zajossága és a különböző extra tulajdonságok határoznak meg.

Mire érdemes figyelni klímaberendezés választásakor?

Amennyiben sikerült megfelelő helyet találnunk a kültéri és beltéri egységnek, mindenképpen húznunk kell egy határt, hogy anyagilag meddig mehetünk el. Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő garanciális háttér, tehát első körben annak járjunk utána, hogy a készülék hivatalos forrásból származik-e. Amennyiben erről meggyőződtünk, nézzük meg, hogy mennyire halk a készülék, ugyanis ez a tényező befolyásolja leginkább komfortérzetünket. Az egyéb extrák, mint pl.: a wifi, extra keskeny kivitel, levegőtisztító funkciók mind pénztárca függőek. Elmondható, hogy szereléssel együtt 200 000 Ft-ból már nagyon jó minőségű berendezéseket lehet kihozni.

Szeretném tudni, hogy mi az a hőmérséklet, ami a nyári kánikulában szükséges a jó komfort érzethez.

A nyári időszakban komfortosnak érezzük azt a környezetet, amely a kinti hőmérsékletnél 5-7°C-nál nem alacsonyabb. Általánosságban elmondható, hogy nyáron a 27 °C, 50% relatív páratartalom és 0,2 m/s légsebesség az, amelyek megfelelő komfort érzetet nyújtanak. Ilyen hőmérséklet mellet tudjuk elérni, hogy egészségi állapotunk nem károsodik, azonban ha túl nagy és hirtelen hőmérsékletváltozás éri testünket, akkor rosszul lét, hosszú távon pedig komoly betegség is kialakulhat.

Mit jelent az, hogy kW?

A klímaberendezés hűtési és fűtési teljesítményét adják meg kW- ban. Ez a teljesítmény nem azonos a berendezés által felvett elektromos teljesítménnyel, amely ennél jelentősen kisebb.

Mit jelent az EER, amely sokszor olvasható a klímakészülékek jellemzésekor?

Az EER az angol Energy Efficiency Ratio rövidítése. Magyarországon hűtési jóságfoknak nevezzük. Ez egy ipari szabvány, amely azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés az energia leadását milyen hatékonyan végzi. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítmény felvétel hányadosa (kw/kW). Megegyező hűtőteljesítményű és energia felvételű berendezéseknél a nagyobb EER számmal rendelkező készülék a gazdaságosabb. Az EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak.

Milyen hosszú az élettartama egy klímaberendezésnek?

Rendszeresen karbantartott, jó minőségű készülékek élettartalma elérheti a 20 évet.

Mit kell tennem ahhoz, hogy biztos legyek benne, hogy a készülékem gond nélkül fog működni?

A legfontosabb dolog, hogy a szezon kezdete előtt ellenőriztesse a készülékét szakemberrel. Fontos továbbá az, hogy a légszűrőket tartsa tisztán, a kültéri egységet pedig tisztítsa meg a falevelektől és az egyéb szennyeződésektől. Ha a légkondicionáló berendezés nem hűt, vagy fűt megfelelően, rendellenes zajt ad, vagy a csatlakozásoknál olajfoltot észlel, haladéktalanul forduljon szakszervizhez.

Honnan tudhatom azt, hogy az általam vásárolt klíma üzemeltetési költségei alacsonyak lesznek? 

Az Európai Unióban jelenleg érvénybe levő szabályozás szerint a légkondicionáló berendezéseket energia felhasználásuk szempontjából különböző kategóriákba sorolhatjuk. Az energia besorolás A-G betűvel jelzik, ahol az A++-val jelölt a legjobb a G-vel jelölt pedig a legrosszabb energia felhasználást jelöli. Ezeket a jelöléseket megtalálhatja a készülék technikai táblázataiban.

Milyen százalékban fog megnövekedni az elektromos számlám, ha veszek egy klíma- berendezést?

Ez attól függ, hogy milyen minőségű és energia fogyasztású berendezést vásárol, hány darabot és hogy mennyit fogja üzemeltetni. Továbbá nagyban függ attól, hogy otthona milyen hőszigeteléssel van ellátva, valamint, hogy a rendszer üzemeltetése közben az ajtók és ablakok zárva lesznek-e vagy sem. Egy kisteljesítményű berendezés egy 20 m2-es szobában kb. annyival növeli a villanyszámlát mintha, egy plusz hűtőgépet helyezne el az otthonában.

A készülékben lévő hűtőközeg veszélyes lehet, hogyha a légtérbe jut, vagy ha belélegzem?

A hűtőközeg, amit a szobai légkondicionálókban használunk nem mérgező és nem éghető. Nagyobb koncentráció belégzése esetén kardiológiai problémák léphetnek fel az emberi szervezetben. De ekkora koncentrációjú hűtőközeg jelenléte, amely ilyen károsodást okozhat az ilyen szobai rendszereknél lehetetlen, hogy kialakuljon. Mivel a gázok használatát Magyarországon jogosítványokhoz kötik a jogszabályok, ezért még autóklímák gázzal történő feltöltését sem szabd otthon végezni, ezeket is csak engedéllyel rendelkező hűtőgép és klímaszerelő végezheti.