Klímaberendezést hosszú távra tervezünk, egyszeri, nagyobb kiadást jelent, ezért érdemes pár fontos dolgot figyelembe venni a megfelelő készülék kiválasztása előtt:

5 jótanács, amit mindenképp érdemes figyelembe venni klíma vásárlás előtt. Hova tegyem a kültéri és beltéri egységet? Mekkora teljesítményt válasszak? Röviden! Tömören!

 

1. Kültéri egység elhelyezése

Mielőtt megvásárolná új klímaberendezését, mindenképp járjon el körültekintően a kültéri egység felhelyezését illetően! Feltétlen egyeztessen a közös képviselővel és a szomszédokkal, mert ugyan létezik egy központi rendelet, mely szerint az utcakép egységessége miatt nem lehet homlokzaton kültéri egységet elhelyezni, ezt senki sem veszi komolyan… Amíg egy rossz akaró bejelentést nem tesz az Önkormányzatnál nincs baj, de ezt követően akár le is szedethetik a kültéri egységet a falról. A műemlékvédelem alatt álló házak homlokzatára szinte biztosan nem fogja tudni elhelyezni a kültéri egységet, ezért érdemes alternatív helyet találni:

– erkély
– körfolyosó
– padlás
– lifthóf

Vegyük figyelembe, hogy minél messzebb kerül egymástól a kültéri és beltéri egység, annál magasabb lesz a szerelés költsége!

 

2. Beltéri egység elhelyezése

Amennyiben sikerült helyet találni a kültéri egységnek, jöhet a beltéri egység. Itt már könnyebb dolgunk van, hiszen csak rajtunk múlik, hogy hova tesszük. Pár hasznos tanácsot azért itt is érdemes figyelembe venni:

– kanapéval szembe ne helyezzük, mert érezni fogjuk a huzatot. Sokkal inkább érdemes a kanapé fölé tenni!
– legyen a közelben megfelelő áramforrás (220v)
– ha lehet a helyiség bejárata fölé helyezzük a beltéri egységet

 

3. Megfelelő teljesítmény kiválasztása

A megfelelő komfort eléréséhez az adott helyiség méretéhez, adottságihoz leginkább passzoló berendezésre lesz szükségünk. Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos nappaliba (20-45m2) 3,5 kW-os berendezést érdemes választani, egy kisebb hálószobába pedig (10-30m2) elég a 2,5 kW-os teljesítmény is. Az értékesített klímaberendezések 80%-át a 2,5-3,5 kW teljesítményű kílmák teszik ki. Sokszor felvetődik, hogy egy kisebb lakás behűthető-e, egy 3,5 kW-os klímával. A tapasztalatok alapján van rá lehetőség (max 40m2-ig!), de erre sose támaszkodjunk, mivel ezt számos tényező befolyásolhatja:

– beltéri egység elhelyezése
– szobák egybe nyílnak?
– lakás fekvése
– lakás szigetelése
– belmagasság

Amennyiben hatékony hűtést szeretnénk, minden helységbe külön berendezést helyezzünk el! Ilyenkor lehetőség van az ún. MULTI rendszer beszerelésére, melyhez elég csupán 1 kültéri egységet elhelyeznünk.

 

4. Gyártó kiválasztása

Válasszunk minőségi klímát! Nincs rosszabb annál, mint amikor nyár közepén a kánikulában bedöglik a klíma és oda a hűtés. Ilyenkor a szezon miatt a szerelési idő is sokáig tarthat! Napjainkban egy hivatalos garanciás, inverteres klíma, mely várhatóan évek múlva is nagyszerű teljesítményt fog nyújtani, valahol 160-170.000 Ft környékén kezdődik. Ez alatt az ár alatt a garanciális háttérrel lehetnek problémák, vagy a berendezés nem inverteres, tehát még az elavult on/off elven működik. A középkategóriában elhelyezkedő klímák (pl.: Nord, Samsung, C&H) szinte teljesen megegyező teljesítményt nyújtanak, ezért nyugodtan választhatjuk azt a készüléket, amelyik leginkább tetszik. Elmondható, hogy ezek a készülékek, már a létező összes igényt kielégítik: halkak, hatékonyak, keveset fogyasztanak, és ami a legfontosabb: nem hazatolnak.

A csúcskategóriás klímák mellé akár 10 év garancia is járhat (pl. Hitachi), mely óriási érv lehet azon felhasználók számára, akik egész évben, rendszeres hűtésre/fűtésre szeretnék használni a készüléket. A prémium kategóriás klímák kialakítása, kompresszora, összeszerelése és komfortja jelentősen fejlettebb, mint az alsó/középkategóriás készülékeké.

 

5. Garancia

A klíma vásárlás egyik legnagyobb buktatója a garancia! Vásárlás előtt tájékozódjon, hogy a készülék hivatalos forrásból származik-e, illetve a feltüntetett garanciaidő valós! Árulkodó jel lehet, a klímára csupán 1 év garancia jár! Ez főként az ismertebb gyártóknál szokott előfordulni (samsung,lg,stb.).