Az elmúlt 20 évben jelentősen nőtt a nyári energiafogyasztás aránya Magyarországon. Ennek oka az a technológiai fejlődés, mely lehetővé teszi, hogy ma már a háztartások számára is könnyedén elérhető a klimatizálás.


Amikor a meleg hónapok eljönnek, az ember kényelmesen hátradől, és nem aggódik tovább a rezsi költségek miatt. Hiszen a nappalok hosszabbak, kevesebbet kell használni a világítást, a fűtés elfeledése pedig a gázszámlát rövidíti meg. Azonban aki légkondicionáló vásárlásán gondolkodik, a nyári hónapokban is a villanyszámla miatt feszeng. Valóban jogos az aggodalom?

 áramfogyasztás

A válaszhoz először fontos tisztázni, hogy nem mindegy, milyen klíma vásárlásában gondolkodunk. Energiatakarékossági szempontból fontos tudni, hogy a lakossági klímaberendezéseken belül két nagy csoportot különböztetünk meg: ON/OFF és inverteres készülékek.


Az ON/OFF berendezések –ahogy az nevükből is ered- ki/bekapcsolással szabályozzák magukat. Bekapcsolnak, ha a beállított hőmérséklet felett van a helység hőmérséklete, és kikapcsolnak, ha elérik a beállított értéket. A kompresszor ismételt elindítása a nulláról, energiaigényes folyamat. Az ON/OFF-os gépek hatékonyak lehetnek azokban a háztartásokban, amelyek keveset használják klímát. Energiapazarlásuk miatt, a gyártók kínálatából is egyre jobban eltűnnek, azonban kedvező áruk miatt, a kereslet továbbra is nagy irántuk.  

legkondicionalas

Ezzel szemben az inverteres berendezések szabályozzák kompresszoruk fordulatszámát, ezzel elérve azt, hogy éppen annyi energiát fogyasztanak, amennyi a belső hőtermeléshez szükséges. Ez a működési elv nem csak energiatakarékosság szempontjából előnyös, de halkabb működést is biztosít, ami miatt hálószobákba kifejezetten ajánlott.

 

A megfelelő klíma kiválasztása mellett, ne feledjük a passzív módszereket sem, amelyek az év bármely szakában spórolást jelenthetnek, mint például a hatékony szigetelés vagy a sötétítés megoldása. 

 

Reméljük, hogy útmutatásunk segítséget nyújt a választásban! Ha további kérdése lenne, írjon nekünk az info@klima.hu e-mail címre, vagy hívjon minket a 06(1)666-7001 számon.