A szén-monoxid alapvetően egy nagyon jó és hasznos dolog, hiszen ez a növények fő tápláléka de az ezeréves "közhelyes" mondás szerint, jóból is megárt a sok! Mint tudjuk, a CO2 szivárgás akár bénulást, halált is okozhat ezért jobb felkészülni és megelőzni a bajt! A legjobb megoldás nyilvánvalóan a szezon előtt fűtés rendszer/kémény átnézés/karbantartás, de a biztonság kedvéért jobb felszerelkezni egy szén-monoxid érzékelővel.

 

A nyílt tüzelésű gázkazánt használó intézmények mostantól nem dönthenek szabadon, mivel a szén-monoxid érézkelő használata számukra kötelező! Csak azok az épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek szén-monoxid riasztóval vannak felszerelve. A mérőket mostantól kéményseprők ellenőrzik.

 

A kéményseprőknek ezentúl kötelességük értesíteni a tulajdonosokat a következő éves ellenőrzésről is és azokat a kéményekt ahol már volt baj, csak akkor lehet újra használni, ha átnézte egy kéményseprő.

 

Nyílt égésterű gázkazán: ,hogy mi van?

A nyílt égésterű, más szóval atmoszferikus gázkazánok égéstere szabad, vagyis nincs elzárva a környezetüktől. Az égés során az oxigént közvetlenül a környezetükből használják, ezért nagy a veszélye illetve lehetősége a szén-monoxid képződésnek. További hátrányuk, hogy elhasználják a környezetük levegőjét, valamint a fűtéselvezetéshez nagy kéményre van szükségük. Engedélyeztetésük is nehezebb, mint a zárt égésterű gázkazánoké, ezért használatuk folyamatosan csökken. A legnagyobb baj velük mégis az, hogy ha valami gond van a kéményben vagy az égéstéren, akkor a szén-monoxid nagyon könnyen visszaáramlik a helyiségbe.

 

De miért is veszélyes a szén-monoxid?

A CO2 azért kimagaslóan veszélyes, mert  a vér hemoglobinjában található vasatomhoz már nagyon kis koncentrációban is kötődik. Ennek eredményeképpen a szervezet oxigénfelvétele és ellátása akadályozottá válik. Amennyiben a szervek nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű oxigénhez, akár végzetesen is károsulhatnak. Mivel a szén-monoxid teljesen szagtalan, legtöbbször a rosszulét figyelmeztet a bajra. Sajnos ez még a jobbik eset, ugyanis a legtöbb haláleset éjszaka, alvás közben történik.

 

Tünetek: ezt érzed, ha baj van!

Hányinger, fejfájás, fülzúgás és szédülés: ezek a kezdeti tünetek. Ezek sokszor másra is foghatóak, vagy akár egy múló rosszullét jelei is lehetnek, tehát gyakran eszünkbe sem jut, hogy a gyengeség mögött mérgezés állhat. A szén-monoxid hosszú távon való belélegzése izomrángást, fulladást bénulást, legrosszabb esetben eszméletvesztést is okozhat. Sajnos sok esetben még ezek a tünetek sem egyértelműek. Pont emiatt fordul sokszor elő, hogy agyvérzés vagy infarktus gyanújával érkezik a beteg a kórházba.

 

10-ből 8 készülék használhatatlan: ne spórolj a készüléken!

Nagyon nem mindegy, hogy milyen szén-monoxid érzékelőt riasztót szerelünk fel! Egyes felmérések szerint 10-ből úgy 8 készülék vagy nem riaszt időben, vagy akkor is riaszt ha nincs baj. Ilyenkor az ember teljesen feleslegesen zárja el a fűtést és hív szerelőt vagy hagyja el otthonát. Mindenképp olyan készüléket válassz, aminek hivatalos minőségi bizonyítványa és magyar nyelvű használati útmutatója van. Emelett nagyon fontos még a garancia idő megfelelő feltüntetése is.